W ramach realizacji projektu edukacyjnego Zdrowo żyć i aktywnym być, którego celem jest m.in. współpraca międzypokoleniowa oraz odbudowa wartości minionego pokolenia, 17 października uczniowie klasy IV b odwiedzili Piekarnię Gałęziowscy i Ania w Uszwi.
Tam z ciasta drożdżowego przygotowanego według specjalnej receptury własnoręcznie formowali kukiełki, obserwowali proces ich wyrastania oraz pieczenia. Korzystając z wiedzy pracowników piekarni, poznali także historię wypieku tego unikalnego produktu, który jak głosi tradycja nierozerwalnie od XIV wieku wpisuje się w historię Uszwi. Dziękujemy za to, że nasi uczniowie mogli uczestniczyć w warsztatach pieczenia uszewskiego specjału, co niewątpliwie przyczyniło się kształtowania szacunku dla chleba, promowania zdrowego odżywiania oraz poznania lokalnej tradycji.
Kukiełka uszewska zwana perłą uszewskiego rzemiosła wpisana została w dn. 26.08.2013 roku na listę produktów tradycyjnych w kategorii wyroby piekarnicze i cukiernicze w woj. małopolskim i cieszy się niesłabnącą popularnością.