Uczniowie naszej szkoły we współpracy ze Stowarzyszeniem „Na Śliwkowym Szlaku” realizują projekt „Z okazji Dnia Mamy pyszne śliwki zajadamy”. Wśród wielu działań znalazły się warsztaty kulinarne „Zdrowe żywienie ze śliwką w tle”. Uczniowie klas VII-IIIG przygotowali różne potrawy ze śliwkami: ciasto, pierogi, klopsiki w sosie śliwkowym, sałatki owocowe i warzywne oraz szaszłyki owocowe. Młodzież była zaangażowana w przygotowanie wybranych potraw tym bardziej, że oprócz nauczycieli przy pracy pomagały Panie ze „Stowarzyszenia Wieś Naszych Marzeń” z Zawady Uszewskiej: Prezes Maria Robak oraz Członkinie Wiesława Grzesicka, Dorota Kowalczyk, Krystyna Kopytko i Maria Wąs. Wspólne gotowanie było okazją do podpatrzenia, jak w kuchni radzą sobie doświadczone gospodynie oraz jakich sposobów używają, żeby ich potrawy były zdrowsze i jeszcze smaczniejsze. Współpraca szkoły ze Stowarzyszeniem przyczynia się też do integracji międzypokoleniowej i wymiany doświadczeń.

Dziękujemy serdecznie Paniom za zaangażowanie w nasze działania.